Lidsteng

Lidsteng. De Dennenboom onder de Oeverplanten.

Lidsteng is een leuke, opgaande oeverplant waarvan de stengels en bladeren wat weghebben van kleine dennenboompjes. Het is een oeverplant die zowel onder water als boven water kan groeien en zelfs wat verlanding aankan. De Latijnse naam van Lidsteng is (Hippuris Vulgaris) en het behoort tot de weegbree familie. Het is een inheemse plant welke buiten in Nederland en België ook in de rest van Europa voorkomt, alsmede in grote delen van de rest van de wereld. Er zit verschil in de groeiwijze onder en boven water. Onder water zijn de bladeren zacht en hebben daar in de verte wat weg van Aarvederkruid. Steekt deze oeverplant zijn hoofd boven water dan worden de kenmerkende dennenboompjes gevormd. De weinig zichtbare groene bloemen zijn nu niet meteen de reden om voor Lidsteng te kiezen, maar waarom zou u deze oeverplant dan wel in uw vijver plaatsen?

Lidsteng Eigenschappen

  • Latijnse naam: Hippuris Vulgaris
  • Plantdiepte: tot 40 cm, bij planten dieper dan 50 cm zal Lidsteng zich ontwikkelen tot een ondergedoken zuurstofplant
  • Snelgroeiende oeverplant
  • Substraat vereist
  • Zon/halfschaduw

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van lidsteng in uw vijver?

Lidsteng heeft veel voordelen voor het vijverleven en heeft een positieve invloed op het helder blijven en worden van het vijverwater. De zachte, ondergedoken bladeren geven zuurstof af aan het water, wat essentieel is voor het leven in de vijver. Het is een snelgroeiende plant welke snel korte metten maakt met een te hoog nitraatgehalte van het vijverwater. Hierdoor concurreert het effectief met zweefalgen wat ervoor zorgt dat het water in uw vijver helderder wordt.

Wat is de bloeitijd van lidsteng?

Een andere belangrijke eigenschap is dat Lidsteng al heel vroeg in het seizoen begint met groeien: in februari ziet u deze waterplant al uitlopen. Andere waterplanten beginnen hier vaak pas half maart mee. Doordat ook algen al snel beginnen met hun groei is Lidsteng een van de eerste “verdedigingslinies” tegen algen in uw vijver en het groene water wat deze met zich meebrengen.

Wat is de plantdiepte van lidsteng?

Lidsteng (Hippuris vulgaris) groeit goed in ondiep water, met een ideale plantdiepte van 0 tot 30 cm onder het wateroppervlak. De plant kan zowel in stilstaand water als in moeraszones worden geplant, waarbij de wortels stevig in de modderige bodem verankerd moeten zijn. Zorg ervoor dat de stengels boven het water uitsteken, zodat ze optimaal kunnen groeien. Dieper water kan de groei verstikken, omdat de plant vooral in ondiepe omstandigheden gedijt.

Is lidsteng winterhard?

Ja, lidsteng is winterhard en kan koude winters goed verdragen. De plant trekt zich in de winter terug en de bovengrondse delen kunnen afsterven, maar de wortels en ondergrondse delen blijven in leven. In het voorjaar zal de plant opnieuw uitlopen, zelfs na strenge vorst. Lidsteng is daardoor zeer geschikt voor vijvers en waterpartijen die in de winter kunnen bevriezen.

Hoe moet je lidsteng groeien?

Lidsteng vereist weinig snoei, maar je kunt in het vroege voorjaar dode of beschadigde stengels verwijderen om de plant netjes te houden en nieuwe groei te stimuleren. Als de plant te uitbundig groeit of te veel ruimte inneemt, kun je tijdens het groeiseizoen de stengels licht terugsnoeien om de vorm te behouden. Het snoeien helpt ook om de verspreiding te beheersen, aangezien lidsteng snel kan groeien.

Hoe kan je het beste lidsteng aanplanten?

Lidsteng plant je het beste in het voorjaar of najaar in ondiep water of vochtige grond. Kies een plek met stilstaand of langzaam stromend water en plant de wortelstokken op een diepte van 0 tot 30 cm. Zorg ervoor dat de wortels stevig in de modderige bodem zitten, zodat de plant niet losraakt. Lidsteng houdt van zonnige tot halfschaduwrijke plekken. Geef de plant voldoende ruimte om zich te verspreiden, maar houd in gedachten dat het een woekerende plant is die snel uitbreidt.

Hoe moet je lidsteng onderhouden?

Lidsteng is vrij onderhoudsarm. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat de plant in vochtige of natte omstandigheden staat, aangezien hij niet goed groeit in droge grond. Verwijder dode of verzwakte delen in het voorjaar om de plant gezond te houden. Als de plant te groot wordt, kun je hem delen of uitdunnen door de wortelstokken te splitsen. Houd de snelle groei van lidsteng in de gaten, want hij kan zich snel uitbreiden en andere waterplanten verdringen.

Lidsteng kopen?

Lidsteng is te koop via de webshop van De Vijvermeester. Hier kunt u mooie bossen van hoge kwaliteit vinden.